Divit Kalem
Tarihi antik Mısır dönemine dayanan eski divit kalem, dolma kalemlerin atasıdır. İçinde bir mürekkep haznesi olmayan ve mürekkebi çekmek ya da doldurmak için herhangi bir mekanizması bulunmayan divit kalem, düzenli aralıklarla mürekkebe batırılmalıdır. Kendi özel mürekkebi oluklu divit kalem ucu ile kâğıda aktarılan bu kalemler adını da mürekkep hokkası anlamına gelen Arapça bir kelimeden alır. Mısır’da bu kelimenin karşılığı mürekkep sözcüğüdür. Antik çağda tunç gibi dayanıklı madenlerden yapılan divit kalemler, daha sonra uçlarına çeşitli hayvanların tüyleri takılarak daha estetik bir görünüme kavuşmuştur. Bu tüylü divit kalem çeşitleri 19. yüzyıla kadar yaygın olarak kullanılmıştır.
Günümüzde geçmişten gelen nostaljik bir kalem çeşidi olarak daha çok kıymetli birer hediyelik halini alan bu kalemler, divit kalem seti şeklinde mürekkebi ile birlikte satılmakta. Farklı malzemelerden yapılan gövdeleri ile en revaçta olanları cam divit kalem ve ahşap divit kalem setleri. Son derece dekoratif ürünler olan divit kalemleri kullanmak zahmetli olsa da güzel yazı yazmanın en nostaljik araçlarıdır.
Divit kalemler narin materyaller olduğundan divit kalem ucu yedeği ile birlikte alınmalıdır. Divit kalem mürekkebi de diğer kalemlerde kullanılan mürekkeplerden farklıdır. Daha kıvamlı olan bu mürekkepler de divit kalem seti dahilindedir. Temizlenmesi dolma kalemlere göre çok kolay olan bu özel kalemlerin tüylü ve tüysüz modellerini içeren Francesco Rubinato koleksiyonunu Nilspen.com’da bulabilirsiniz.