x
sadsad x
asdasd
Sıralama seçin
Toplam 63 ürün görüntüleniyor.

Dolma Kalem

En şık ofis aksesuarlarından biri olan dolma kalemler, icat edildiği 19. yüzyıldan bu yana kullanılmakta. Her yararlı alet gibi bir ihtiyaç sonucu keşfedilmiş olan dolma kalem, Waterman tarafından bulunmuş ve dünyaya yayılmıştır. Waterman, mürekkebi sistemli ve sınırlı bir şekilde akıtan ve kâğıdı kirletmeyen bu kalem çeşidini icat ederken diğer kalemlerden farklı bir çalışma prensibine sahip olmasını esas almıştır. Ucunda bulunan hazne sayesinde, dolma kalem ucu kâğıda her değdiğinde bir damla mürekkep kâğıtta iz bırakır. Kâğıttan kaldırdığınız anda mürekkep akışının kesilmesini sağlayan bu hazneye diğer mürekkep damlası hava yardımıyla ve belirli bir hızla ilerler. Dolma kalemin ucundaki damarlar da kâğıda bırakılan mürekkep miktarının belirlenmesine yarar. Dolma kalemler için genellikle şişe mürekkep ürünleri kullanılır.


Dolma kalemlerin en güzel özelliği ömürlük kullanım sağlamalarıdır. Kaliteli ve dayanıklı materyallerden üretilmiş bir dolma kalemin ucunu değiştirerek, mürekkebini yenileyerek ve bakımını yaparak ömrünüz boyunca kullanabileceğiniz gibi, sizden sonraki nesillere anlamlı bir miras olarak da bırakabilirsiniz. Tarihte önemli kişilerin adı üzerlerine kazınan dolma kalemler, işlemeleri ve kaplamaları ile de bir ulusun, bir milletin hikayesini de üzerinde taşıyabiliyor. Aynı zamanda hanedan ve aile isimlerinin amblemleri de dolma kalemlerin üst kısmında yar alabiliyor. Hatta kişiye özel üretilen dolma kalemler bile mevcut.


Çok özel bir çalışma mekanizmasına sahip olan bu özel kalemler, uç kalınlıklarına göre iki sınıfa ayrılır. Dolma kalem uç kalınlıkları, ince ve kalın olmak üzere iki çeşittir. Bunlardan farklı olarak kesik uçlu dolma kalem modelleri de bulunur. Fakat bu modeller de kalın uçlu dolma kalem sınıfına girerler. Kalın uçlu modellerle daha büyük fontlarda yazılar çıkarıldığı için duyuru, imza gibi dikkat çekici yazıları vurgulamaya uygundur. İnce uçlu dolma kalem modelleri ise günlük yazılar yazmak için birebirdir.


Kullanım amacı ne olursa olsun dolma kalemler tarih boyunca silahlardan sonra kullanıldı. Yani savaşların sonunda yapılan antlaşmalara dolma kalemle imza atıldı.

Dolma Kalem Nasıl Kullanılır?

Dijitalleşen dünyanın belki de en vazgeçilmez araçlarından biri olan dolma kalemler, kâğıtta bıraktığı zarif iz ile kullanana prestij katmanın yanında seçkinliğin de ibaresidir. Bu nedenle hala meraklıları için özel üretimleri yapılır. Pratik olmaktan çok uzak olsalar da onları kullanmak geçmişten gelen bir geleneği devam ettirmek gibidir. Geçmişi çok eskilere dayansa da günümüzde hala etkileyici bir hediye olarak bilinen dolma kalemler, armağan edildiği kişiye duyulan saygının da bir göstergesidir.


Dolma kalem kullanmak bir zevk meselesidir. Yani yazacağınız yazıyı bilgisayar, tablet gibi dijital ürünlerde yazmak yerine dolma kalem kullanmayı seçmek ince bir ruha işaret eder. Ancak dolma kalem kullanmak şimdiki pratik kalemleri kullanmaktan çok daha zahmetlidir. Dolma kalemleri kullanırken kalemin ucunda bulunan ve damak adı verilen küçük delik, kâğıda dik gelecek şekilde tutulmalı. Yani kalemin ucu kâğıda tamamen değmeli.


Dolma kalemler, yan ya da ters tutulduğunda yazmazlar. Hiç kaldırmadan aynı noktada tutulduğunda hava almayacağı için ya hiç mürekkep vermez ya da kâğıtta mürekkep birikmesi yapar. O nedenle dolma kalemle yazı yazarken kalemi kâğıdın üzerinde hareket ettirdiğinizden emin olun. Dolma kalemler, özellikle el yazısını çok zarif ve şık gösterir. Çünkü el yazısından kalemi kâğıttan kaldırmadan sadece hareket ettirerek yazım gerçekleşir.


Yazma sırasında dikkat etmemiz gerekenleri öğrenmeden önce dolma kalemin kapağını kapatırken ya da açarken vidalı mı yoksa geçmeli mi olduğuna bakmak gerekir. Vidalı kapakları döndürerek açmalı, geçmeli olanları ise hafifçe çekmelisiniz. Ayrıca dolma kalemler güneş alan yerlere konulmamalıdır. Güneş, hem kalemin gövdesine hem de uç kısmına zarar verebilir. Güneş yüzünden kuruyan mürekkep, kalemin damağını tıkayabilir. Kullanıldıktan sonra mutlaka temizlenmeli, tekrar kullanılacağı zaman bu işlem tekrar edilmeli ve dolma kalem bir dahaki kullanıma kadar kutusunda saklanmalıdır. Böylece dolma kaleminiz ömürlük olacaktır. Dolma kalem temizleme ürünlerini Nilspen.com/dolma-kalem-temizleme-urunleri sayfamızdan inceleyebilirsiniz.

Dolma Kalem Nasıl Doldurulur?

Dolma kalemler doldurulma ve temizlenme ritüelleri nedeniyle koleksiyoncuların dikkatini çeker. Adeta bir hobi olan dolma kalem koleksiyonculuğu, özel üretim dolma kalemler ve limitli dolma kalemler aracılığıyla günümüzde de devam ettiriliyor. Peki bu özel kalemlere zarar vermeden onları nasıl doldurmalıyız?


Dolma kalemler; dönüştürücülü, pistonlu ya da kartuşlu olabilir. Kartuşlu dolma kalemlerin kartuşları değiştirildiğinde doldurulması oldukça basittir. Pistonlu modellerde mürekkep şişesinden kalemin yapısına göre mürekkep çekilir. Böylece mürekkep direkt kalemin içine dolmuş olur. Pistonlu dolma kalemler klasik tip kalemlerdendir. Dönüştürücülü dolma kalemlerde ise dönüştürücü parça mürekkeple doldurulur ve kalemin içine bu dönüştürücü yerleştirilir.


Bu özel kalemlere sahip olmak için Nilspen.com’daki Kilk, Pilot, Pelikan, Montblanc, Cleoskribent ve Platinum gibi markaların ürünlerine göz atabilirsiniz.

 

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.